Vijveraanleg

Een vijver is de blikvanger in uw tuin. U wilt natuurlijk dat deze blikvanger bestaat uit mooi helder water én enige jaren mee kan. Op deze pagina geven wij een overzicht van de vier belangrijkste vijvertypes, inclusief de belangrijkste verschillen in aanleg.

Button 2

Siervijvers

Naar schatting zijn er in Nederland en België samen circa 1,2 miljoen grotere of kleinere tuinvijvers, die ook wel ‘siervijvers’ worden genoemd.Er zijn heel wat verschillende keuzemogelijkheden bij de bouw van uw siervijver.

De meeste  siervijvers worden door ons gemaakt met behulp van speciale op maat gemaakte vijverfolie. Dit is het goedkoopst, het gemakkelijkst, beschikt over een lange levensduur en is vrij eenvoudig te repareren bij eventuele lekkages. Daarna wordt een keuze gemaakt voor de randafwerking, die ervoor zorgt dat het folie geen schade ondervindt van UV straling. Zo kunt u kiezen uit een natuurlijke afwerking met stenen, begroeiing of met behulp van hardhout. Vervolgens zijn er verschillende manieren om het water in uw vijver op de juiste manier te filteren waardoor u een goed biologisch evenwicht en helder water realiseert.

Button 1

Koivijvers

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een siervijver en een koivijver. Ten eerste heeft de koi-vijver het doel om uw koi gezond te houden. Omdat een koi een snelgroeiende vis is die veel afval produceert, is het belangrijk om een zuurstof rijke omgeving te creëren met de juiste waterkwaliteit. Daarbij zijn er eisen ten aanzien van de de grootte van de koivijver, zo moet deze minstens 1,5 meter diep zijn. Deze verschillen dragen ertoe bij dat er goed moet worden nagedacht over het filtersysteem, de watertoevoer, afvoerleidingen en verwarmings- en waterbehandelingsapparatuur.

Afhankelijk van uw budget, kunt u voor verschillende constructies kiezen. Zo bestaat de mogelijkheid om een eenvoudige vijver te maken van folie, wat in verschillende samenstellingen en dikten verkrijgbaar is. Voor meer informatie over vijverfolie klikt u hier.

Button5

Zwemvijvers

Zwemvijvers geven u de mogelijkheid om uw vijver te combineren met een natuurlijk zwembad en kan worden vergeleken met zwemmen in de zee of in een meer. Zwemvijvers en biologische zwembaden kunnen mooi geïntegreerd worden in het totaalconcept van uw tuin. Wat betreft vorm en afwerking zijn er veel mogelijkheden. Men kan kiezen voor architecturale vormen of voor informele, onregelmatige vormen, die zich integreren in de rest van de tuin.

Met de huidige technieken is de mogelijkheid ontstaan om zwemvijvers te verwarmen en het water kristalhelder te houden, zonder chemische toevoegingen. Wij helpen graag met de creatie van een mooie, milieuvriendelijke zwemvijver die ook nog eens gemakkelijk in onderhoud is.

Button4

Eendenvijvers

Iedere watervogelliefhebber weet dat het houden en fokken van sierwatervogels een vak apart is. Belangrijk bij de aanleg van eendenvijvers is dat de randafwerking het liefst zo vlak mogelijk aan het waterpeil moet grenzen, zodat de watervogels en zeker jongen anders moeilijk uit het water kunnen komen. Verder moet de vijver minimaal 80 cm diep zijn voor zwanen, 60 cm voor duik- en zee eenden en 35 cm voor de overige eenden en ganzen. Om deze vijver het gehele jaar door te voorzien van schoon water wordt er vaak gebruik gemaakt van bronwater en een pompinstallatie die het water in de vijver schoon houdt en bij vorst voorkomt dat de vijver dichtvriest.

Bij eendenvijvers moet er tevens rekening gehouden worden met de omgeving van de vijver. De juiste begroeing en voldoende schuilplaatsen zorgen ervoor dat zij zich voldoende op hun gemak voelen om te broeden. Ook de afrastering waarvoor meestal dik geplastificeerd gaas gebruikt met een maaswijdte van maximaal 5x5cm, voorkomt dat uw watervogels kunnen ontsnappen, of indringers zoals vossen in uw hok kunnen komen.