Met hagel, wind en koude temperaturen in het vooruitzicht is het belangrijk om je vijver aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen.

Organisch Materiaal

Je kunt deze week gebruiken om de laatste vijverplanten te snoeien en al het afgevallen blad uit je skimmer te verwijderen. Heb je geen skimmer? Dan kun je een schepnetje gebruiken

om de bladeren te verwijderen. Doe dit wel regelmatig om ervoor te zorgen dat de bladeren niet gaan rotten en op de bodem van je vijver verdwijnen.
Tip: hoe meer organisch materiaal je uit je vijver verwijderd, hoe minder algen er in het voorjaar in je vijver verschijnen!

Filtersysteem

Voor optimale werking is het belangrijk dat je filtersysteem ook in de winter blijft draaien, zorg er wel voor dat deze beschermd wordt tegen de vorst. Maak je filters voor de vorst schoon en zorg ervoor dat vijverpompen diep genoeg geplaatst zijn dat ze niet kunnen bevriezen, of dat deze droog en vorstvrij staat. Vergeet ook niet om de leidingen, slangen, skimmers en eventuele sproeiers van uw fontein of waterval te isoleren.

Tip: plaats enkele luchtpompen om je vijver vorstvrij te houden!

Voeren

Er bestaat speciaal wintervoer om je vissen of koi in de winter bij te voeren, maar voer in de winterperiode met mate; 1 tot 2x per week zou voldoende moeten zijn! Als de watertemperatuur onder de 6 graden zakt zullen de vissen niet meer eten en raken ze in een ‘winterslaap’. Het is dan ook niet meer noodzakelijk om de vissen bij te voeren, dit zorgt enkel voor meer organisch afval in je vijver.

Koi in de winter

Hoe maak je je je koivijver en je filtersysteem klaar voor de koude winter? Bekijk dit handige filmpje van Stefan Koster van Arts en Ants!