Een koi-vijver heeft het doel je koi gezond te houden. Omdat een koi een snelgroeiende vis is die veel afval produceert, is het belangrijk om een zuurstof rijke omgeving te creëren met de juiste waterkwaliteit. In deze post vindt u vijf tips voor de aanleg van een Japanse koi vijver!

1. De grootte van de vijver

Een koivijver is bij voorkeur minstens 1,5 meter diep. Verder is het aan te raden de vijver niet te breed te maken, zodat je de koi gemakkelijk kunt vangen én checken op eventuele ziektes. Je kunt je vijver het beste voor minimaal 60% in de schaduw plaatsen, om overmatige algengroei te voorkomen. Verder is het belangrijk dat er geen bladafval in de vijver terecht kan komen, zorg er dus voor dat de vijver niet onder bomen/struiken wordt aangelegd.

2. Zorg voor het juiste Materiaal

Filtersysteem koivijver

Nadat de vijver is uitgegraven, moeten er een aantal keuze worden gemaakt t.a.v. de materialen die je gaat gebruiken. De randen van je vijver kunnen gemetseld worden, of er kan worden gewerkt met sandwichpanelen om stevigheid te garanderen.

Vervolgens wordt er een bodemdrain ingegraven, die zorgt voor zo min mogelijk afval op de vijverbodem. Wij adviseren minimaal een bodemdrain met 110mm uitvoer te kiezen, en één bodemdrain per 10m3 water te installeren. Daarna wordt de vijverfolie aangebracht. Om plooien en scheuren te voorkomen, raden wij aan te kiezen voor een op maat gemaakte 3D vijverfolie.

Dan is het tijd om het filtersysteem te installeren. Het is belangrijk dat het vuil uit de bodemdrain voor voorfiltering eerst in de vortex terecht komt. Daarna moet er keuze worden gemaakt uit een mechanische en biologische filtering. Er zijn heel veel verschillende filtersystemen op de markt, elk geschikt voor een bepaald type vijver. Neem gerust contact op voor informatie over het voor jou meest geschikte filtersysteem!

3. Creëer een biologisch evenwicht

De koi zorgen voor flink wat vervuiling in de vijver. Om ervoor te zorgen dat uitwerpselen geen mogelijkheid krijgen om afgebroken te worden, moeten deze zo snel mogelijk uit het water worden gezeefd, met behulp van een filtersysteem.

Verder is het belangrijk te investeren in efficiënte beluchting, aangezien biologische zuivering voor het grootste gedeelte gebeurt met behulp van zuurstof. Zorg ervoor dat algen en bacteriën geen kans krijgen zich te ontwikkelen door het plaatsen van een UV-filter voor het filtersysteem. Gebruik nuttige bacteriën om ziekteverwekkende bacteriën te bestrijden en de waterkwaliteit van de vijver op peil te houden.

4. Bereken het aantal koi in je vijver

Het aantal vissen in je vijver moeten worden afgestemd op de capaciteit van het filtersysteem. Bedenk dus voordat je de bouw van je koivijver start, hoeveel vissen je in de vijver wilt houden en kies een filtersysteem wat hier het meest geschikt voor is. Daarbij is het ook belangrijk te kijken hoe groot de koi zijn en gaan worden. Een koi van ongeveer 70cm lang heeft een kuub water nodig om goed te kunnen rondzwemmen.

5. Kies voor de juiste Koi

koi soorten

Wij raden beginnende koi houders aan om een Chagoi aan te schaffen, een van de meeste rustige vissen die ervoor zorgt dat ook de andere vissen in de vijver rustig en tam worden. Bovendien groeit de Chagoi sneller dan elke andere soort.

Koop je Koi bij voorkeur bij een professionele handelaar. Deze handelaren kunnen je helpen met het uitkiezen van de juiste koi en zorgen dat deze gezond bij u wordt afgeleverd.