Je wilt natuurlijk ook kunnen genieten van een mooie, heldere vijver met groeiende planten. Daarom geeft Röling Vijveraanleg eerste hulp bij Groen Vijverwater!

Om de juiste waterkwaliteit te garanderen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof, CO2 en mineralen in je vijver te vinden zijn. Is je vijver groen, dan zijn één, of meerdere van deze waardes waarschijnlijk niet in orde. De ideale vijver heeft de volgende waarden:

GH-waarde tussen de 7 en de 13
KH-waarde van ten minste 7
PH-waarde tussen de 7 en de 8

Vervolgens kun je het volgende stappenplan doorlopen:

Stap 1: vervang 1/3 deel van het vijverwater door vers leidingwater. Hiermee wordt voorkomen dat de vijver een overschot aan organische stoffen opbouwt en wordt een deel van de ammoniak, die in jonge vijvers meestal aanwezig is, verwijderd.

Stap 2: De waterhardheid, meestal weergegeven in gH, is van groot belang voor een goede groei van de waterplanten. Wordt de hardheid van het water te laag, wat grotendeels wordt veroorzaakt door zacht regenwater, dan neemt de hoeveelheid mineralen zoals kalk en magnesium af. Het is belangrijk om deze dus regelmatig weer op peil te brengen door middel van een goede hardheidsverbeteraar zoals Mineral Clay.

Stap 3: Om zuurstof te produceren verbruiken de waterplanten CO2. De bacteriën en vissen in je vijver zetten deze zuurstof weer om in CO2. Het is de kunst om precies de juiste balans tussen zuurstof en CO2 te vinden. Je kunt dit realiseren door het gebruik van een biologisch filtersysteem en te zorgen voor voldoende watercirculatie. Eventueel kun je met KH-Extra direct extra Co2 aan de vijver toevoegen.

Stap 4: De volgende stap is het bestrijden van de aanwezige zweefalg. Dit kan door middel van een zweefalgbestrijder, een UVC-lamp of door het aanbrengen van drijfplanten op de vijver, zoals azolla of kikkerbeet.

Stap 5: Op het moment dat de vijver weer helder wordt, kun je extra zuurstofplanten aan de vijver toevoegen. Test je vijver vervolgens regelmatig om ervoor te zorgen dat de waardes in de vijver juist zijn. Zo’n meting kun je gemakkelijk zelf uitvoeren met behulp van een specifiek daarvoor ontwikkelde vijverwatertestkit. Vergeet niet dat vissen erg gevoelig zijn voor grote schommelingen in waterwaarden, wees dus voorzichtig met het toepassen van middelen en verdeel dit over enkele weken.

Vragen over je vijver of op zoek naar middelen om je vijverwater te verbeteren? Neem gerust even contact met ons op via 06-21849701!